موسیقی دستگاهی(بی کلام) هنوز در ایران جایگاه خود را پیدا نکرده است
قبل از هر چیزی کمی از خودتان و کاری که انجام میدهید بگویید.
علیرضا جدیدی هستم متولد ۲۰ شهریور ۱۳۸۲ و به عنوان موزیسین و آهنگساز و تهیه کننده موسیقی به صورت مستقل و در سبک موسیقی دستگاهی(بیکلام) و ژانرهای مختلفی فعالیت میکنم.
اساسا موسیقی دستگاهی یعنی چه؟
موسیقی دستگاهی یا بدون آواز همانطور که از نامش پیداست، موسیقی ای است که صرفاً از آلات موسیقی و بدون هیچ گونه همراهی آوازی تشکیل شده است. این نوعی بیان موسیقی است که بر ملودی ها، هارمونی ها و سازهای مختلف برای انتقال احساسات و روایت داستان بدون استفاده از کلمات متکی است. در حالی که موسیقی دستگاهی اغلب با آهنگهای کلاسیک همراه است، از ژانرها فراتر میرود و میتوان آن را در سبکهای مختلف موسیقی، از جاز تا راک و موسیقی الکترونیک یافت.
این سبک از موسیقی چه جایگاهی در ایران دارد؟ و چه تفاوتی بین این نوع موسیقی و موسیقی دستگاهی ایرانی(هفت دستگاه) وجود دارد؟
موسیقی دستگاهی هنوز در ایران جایگاه خود را پیدا نکرده و در حال حاضر در جایگاه مناسبی نیست، البته این سبک از موسیقی در حال رشد و توسعه است و قطعا بزودی به جایگاهی که انتظار میرود میرسد، اما موسیقی دستگاهی با موسیقی هفت دستگاه ایرانی یک وجه اشتراک دارند و آن هم این است که هردو صرفا از ساز ها و ابزار تشکیل شده اند، اما تفاوت اصلی آنها این است که موسیقی هفت دستگاه ایرانی بیشتر بعنوان یک سبک سنتی شناخته میشود اما این سبک از موسیقی دستگاهی سبکی جدید و با ابزاری جدید است.
چرا به این سبک از موسیقی علاقه مند شدید؟
بنظرم علاقه به موسیقی دستگاهی از جایی شروع میشود که هیچ کلمه ای نمیتواند ذهنت را آرام کند و این سبک از موسیقی پتانسیل بسیار بالایی دارد. بعنوان مثال یک ملودی اوج گرفتن ویولن می تواند احساسات دلتنگی و اشتیاق را برانگیزد، در حالی که یک قطعه برنج قدرتمند می تواند احساسات پیروزی و هیجان را شعله ور کند. همچنین موسیقی دستگاهی از موانع فرهنگی و زبانی فراتر رفته و به شنوندگان این امکان را می دهد که با موسیقی در سطحی عمیقا احساسی ارتباط برقرار کنند، از نظر مدیتیشن هم این سبک بسیار مهم است.
علاقهمند به ساخت آهنگ در چه حال و هوایی هستید؟
بیشتر کارهای من در موسیقی دستگاهی در حال و هوای شاد و مثبت هستند و بیشتر علاقه و تمایل من به این سمت است، زیرا در سبک موسیقی دستگاهی هنرمند میتواند با ساخت آهنگ پیام های پنهان و هدف داری را انتقال دهد و حال و هوای شنونده را هنگام گوش دادن به موسیقی بصورت ناخودآگاه تغییر دهد، و چه بهتر که این تغییر در جهت انرژی مثبت و شادی باشد.
چرا موسیقی را به عنوان هنر انتخاب کردید؟
بخاطر علاقه به موسیقی دستگاهی و همچنین هنر موسیقی یکی از قدیمی ترین و جامع ترین هنر در تمام فرهنگ ها و تمدن ها است و موسیقی را هنر بیان احساسات به وسیله ساز ها و آواز ها تعریف میکنند که بنظرم بهترین هنر است.
آیا استودیو هم دارید؟
خیر، درواقع من با حداقل ها در حال حاضر فعالیت میکنم.
آیا علاقه مند به ساخت موسبقی باکلام که در فضاهای خاص اتفاق میافتد هستید؟ مثلا تلفیق آواز اصیل ایرانی و موسیقی الکترونیک.
بله، بسیار علاقهمند هستم و تلفیق آواز های اصیل ایرانی با موسیقی الکترونیک میتواند بسیار شنیدنی و کاری متفاوت باشد، در حال حاضر هم توسط برخی موزیسین ها این تلفیق اتفاق میافتد که گاهی اوقات بسیار جذاب و شنیدنی است، هر چند انجام این کار نیازمند ظرافت و دقت بالایی است.
شما جوان هستید. برنامه ای کوتاه مدت و حتی بلند مدت برای این کار دارید؟ آیا هدفهای خاصی را مشخص کرده اید؟
درواقع هر شخصی درهر فعالیت و حیطه کاری قطعا اهدافی دارد، و من هم هدف اصلی و ماموریت خود در عرصه موسیقی را گسترش موسیقی دستگاهی از طریق تولید موسیقی در ژانر های مختلف میدانم، و بزرگترین هدفم تاثیرگذاری در این سبک از موسیقی است، زیرا این موسیقی در حال حاضر به جایگاهی که لایق آن است نرسیده است.
به کدام آهنگساز ایرانی و یا خارجی علاقهمند هستید؟ وچه موزیسین و آهنگسازی الگوی شما است؟
لودویگ ون بتهوون و ولفگانگ آمادئوس موتزارت اسطوره های نامدار موسیقی دستگاهی در سطح بین المللی هستند و این افراد موزیسین ها و آهنگسازان مورد علاقه من هستند زیرا مرزهای بیان موسیقی را پیش بردند. و سمفونی های بتهوون اعماق احساسات انسانی را برانگیخت، همچنین این افراد میتوانند یک الگوی بزرگ برای هر نوازنده ای باشند زیرا موسیقی دستگاهی را به سمت تکامل سوق دادند.
فرآیند ساخت موسیقی دستگاهی چگونه است؟
ساخت موسیقی دستگاهی ترکیبی از خلاقیت و مهارت فنی است. با طوفان فکری ایده های موسیقی، آزمایش ملودی ها، هارمونی ها و ریتم ها شروع می شود. آهنگسازان موتیف ها و مضامین موسیقی را با دقت می سازند و تغییرات و تنظیم های مختلف را بررسی می کنند.
هنگامی که ایده های اولیه مطرح شد، آهنگسازان آهنگ های خود را اصلاح و توسعه می دهند، سازهای مختلف را لایه بندی می کنند و پویایی ها و بافت ها را آزمایش می کنند. این فرآیند شامل یک چرخه مداوم از ارزیابی، اصلاح و اصلاح است تا زمانی که بیان موسیقی مورد نظر به دست آید.
موسیقی دستگاهی چه تاثیری بر شنوندگان دارد؟
موسیقی دستگاهی تأثیر عمیقی بر شنوندگان دارد و پاسخهای احساسی و شناختی را برمیانگیزد که فراتر از محدودیتهای زبان است.
اگر مطلب دیگری هست، خودتان بگویید.
مطلب دیگری نیست و در پایان از شما بابت این مصاحبه تشکر میکنم.
.
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰